Den norska odlingsnäringen arbetar med en nollvision för förrymd lax, men rymning är fortfarande en utmaning för näringen.
I arbetet med att utveckla den norska laxodlingen tas hänsyn till miljö, ekonomi och sociala förhållanden.
Laxlusen (Lepeophtheirus salmonis) är den vanligast förekommande parasiten på lax och finns naturligt i alla hav på norra halvklotet. Den är en stor utmaning för odlingsnäringen.
Produktionen av odlad lax ger lägre CO2-utsläpp än köttproduktionen.
Certifieringar utfärdade av externa tredje parter innebär ett starkt fokus på hållbarhet. Odlingsföretag måste uppfylla en rad krav i de olika standardiseringarna för att kunna bli certifierade. Här är några av de mest kända standardiseringarna:
Enligt norsk lag ska odlingsnäringen ta hänsyn till miljön och det lokala ekosystemet.
Den norska kusten kännetecknas av många, djupa fjordar och en nordgående havsström som ger hög vattenomsättning. Enligt myndigheterna står utsläppen från havsbruk endast för 2% av den naturliga omsättningen av näringsämnen i havsströmmen.