Hur mycket omega-3 finns det i odlad lax?

Även om den odlade laxen innehåller mindre omega-3 nu än den gjorde tidigare är den fortfarande en viktig källa till marint omega-3 i den norska kosthållningen.

Foto: Norges sjømatråd

De marina omega-3-fettsyrorna DHA och EPA är viktiga för en hälsosam och balanserad kost. Fettsyrorna har gynnsamma effekter på halten av fettsyror i blodet, utvecklingen hos spädbarn, den kognitiva hälsan och immunförsvaret. I Norge är den viktigaste källan till omega-3-fettsyror fisk och annan mat från havet. 

 

Varför är det mindre omega-3 i laxen?

Källan till omega-3 i laxen är fiskmjöl och fiskolja som tillverkas av vildfångad fisk. För att kunna öka produktionen av lax utan att överfiska den vildfångade fisken har delar av fiskmjölet och fiskoljan i fodret ersatts med vegetabiliska ingredienser. Fler växtråvaror i den odlade laxens foder gör att den innehåller mindre marint omega-3 än tidigare. Trots det fortsätter odlad lax att vara en bra källa till omega-3 och det räcker med en portion lax i veckan för att täcka vårt behov. Här kan du läsa mer om varför fodret innehåller mindre fiskmjöl och fiskolja.

 

Laxen producerar omega-3 på egen hand

Laxens unika biologi gör att den själv producerar omega-3. Det betyder att det är mer omega-3 i laxköttet än vad det är i fodret som laxen äter. När fodret har rätt sammansättning kan laxen förvandla växtbaserat omega-3 till marint omega-3. 

 

Bra länkar

Krönika från NIFES om omega-3: http://nifes.no/kronikk-omega-3-for-alltid/

Matportalen om essentiella fettsyror: http://www.matportalen.no/kosthold_og_helse/tema/naringsstoffer/essensielle_fettsyrer_omega-6_og_omega-3