Hur mycket omega-3 finns det i odlad lax?

Även om den odlade laxen innehåller mindre omega-3 nu än den gjorde tidigare är den fortfarande en viktig källa till marint omega-3 i den norska kosthållningen.

Foto: Norges sjømatråd

De marina omega-3-fettsyrorna DHA och EPA är viktiga för en hälsosam och balanserad kost. Fettsyrorna har gynnsamma effekter på halten av fettsyror i blodet, utvecklingen hos spädbarn, den kognitiva hälsan och immunförsvaret. I Norge är den viktigaste källan till omega-3-fettsyror fisk och annan mat från havet. 

Varför är det mindre omega-3 i laxen?

Fiskmjöl och fiskolja, som är källorna till omega-3 i laxen, tillverkas av vildfångad fisk. För att kunna öka laxproduktionen när tillgången på fiskmjöl och fiskolja är begränsad ersätts delar av de marina ingredienserna i fodret med vegetabiliska råvaror. Fler växtbaserade ingredienser i den odlade laxens foder gör att den nu innehåller mindre marint omega-3 än tidigare. Trots detta är den odlade laxen fortfarande en bra källa till omega-3. En måltid med odlad lax täcker det marina omega-3-intaget som rekommenderas för friska personer per vecka. En portion odlad lax (á 150 gram) ger i genomsnitt 1,8 gram EPA och DHA. Av detta står DHA för dygt hälften.   

Laxen producerar omega-3 på egen hand

Laxens unika biologi gör att den själv producerar omega-3. Det betyder att det är mer omega-3 i laxköttet än vad det är i fodret som laxen äter. När fodret har rätt sammansättning kan laxen, enligt Havforskningsinstituttet, förvandla växtbaserat omega-3 til marint omega-3.  

 Lax och hälsa

Bra länkar