Även om den odlade laxen innehåller mindre omega-3 nu än den gjorde tidigare är den fortfarande en viktig källa till marint omega-3 i den norska kosthållningen.
Odlad lax är inte farlig för gravida. Gravida får inte i sig några skadliga mängder miljögifter av att äta lax. Fet fisk är tvärtom bra för utvecklingen hos både foster och spädbarn.
Stora delar av den mat vi äter innehåller små mängder miljögifter. Det gäller även lax. Ändå uppväger fördelarna med att äta fisk den obefintliga risk som dagens nivåer av miljögifter och andra kända främmande ämnen i fisken innebär.
Norge har ett omfattande kontroll- och övervakningssystem för att garantera att maten från havet är säker att äta. Myndigheternas övervakningsprogram visar att konsumenter tryggt kan äta odlad lax.
Hälsomyndigheterna rekommenderar en kost med mer fisk. Dagens rekommendationer från det norska Helsedirektoratet är att äta fisk två till tre gånger i veckan.